foto1
Gazdaságos fűtés - hűtés hőszivattyúval
foto1
Kifinomult műszaki megoldások
foto1
Split- és monoblokk hőszivattyúk
foto1
Megbízható technika
foto1
Komfort, kényelem
Tel: (46) 412-421
brsgazcentrum@gmail.com

Otthon vagyunk fűtésben, hűtésben

Olvasd el, értelmezd és dönts:

 (  idézzük a DAIKIN honlapjának részletét )

 

A  hőszivattyús megoldások jelentik az elektromos áram alapú fűtés leggazdaságosabb módját.

Mivel főleg megújuló energiával működik, a hőszivattyú a jelenleg leginkább költséghatékony és környezetbarát fűtési megoldás. Általános jellemzője, és nagy előnye az alacsony üzemeltetési költség, de a választás előtt több előfeltételt érdemes  megvizsgálni.

 

Néhány választást segítő szempont

Egy hőszivattyús rendszer kialakítása előtt fontos azt megvizsgálni, radiátort vagy felületfűtést (-hűtést) tervezünk-e. Régebbi radiátorok esetén ugyanis melegebb víznek kell a rendszerben cirkulálnia, mint felületfűtés (padló-, mennyezet, oldalfali fűtés) esetén. A melegebb víz előállítása a hidegebb téli napokon pedig néhány hőszivattyú számára gondot okozhat.

Már vannak magasabb vízhőmérséklettel működő hőszivattyúk, illetve hibrid – gázkazán és hőszivattyú kombinációja – hőszivattyúk is, ezért egy rendszer telepítése előtt mindig érdemes a rendszer bekerülési és üzemeltetési költségét egy szakember segítségével összevetni. Annál is fontosabb egy szakértő bevonása, mert az elhelyezés is körültekintést igényel. Egy levegő-víz rendszerű berendezés esetén a kültéri egység pozícionálásánál például a távolság, az uralkodó széljárás, a „hangosság” is fokozott figyelmet kíván.

 

Fontos azt is mérlegelni, hogy mennyibe kerül 1 kWh hőenergia előállítása.

Összehasonlításképpen, míg egy hagyományos kéményes gázkazán kb. 16-17 Ft, egy kondenzációs gázkazán mintegy 14 forintból képes 1 kWh energiát előállítani.  Amennyiben elektromos áramot használunk (pl. kazán, fűtőpanelek, fűtőfólia), akkor ez a költség kb. 38 (!) forintra nő. Ez éves szinten még egy új, modern, az energetikai szabályozásnak megfelelő épületszerkezet esetén – száz négyzetméterre, 100 kWh/m2/év összesített energetikai jellemző és 20°C belső hőmérséklet  mellett – évi 380 ezer forint energiaköltséget is jelenthet, hűtés nélkül[2].

 

Üzemeltetési költségek terén a hőszivattyú verhetetlen.

A hőszivattyús készülékek esetén két faktor is kedvezően befolyásolja az üzemeltetési költségeket. Az egyiket a hőszivattyú „jósági”, azaz szezonális hatékonysági foka (SCOP), a másik az igénybe vehető kedvezményes áramtarifák („H”- és „GEO”-tarifa) jelentik.

A kedvezményes tarifával működtetett hőszivattyú áramszámlája közel 40 százalékkal kevesebb. A GEO-tarifára csak a hőszivattyús berendezést, a „H”-ra egyéb megújuló energiaforrásunk energiaellátását is rá lehet kötni. A GEO-tarifa legnagyobb előnye, hogy a fűtési szezonon kívüli (április 15. és október 15. között) a használati melegvíz-előállítás és a hűtési energiatermelés is a kedvezményes tarifával történik.

Ha csak a hőszivattyú jósági fokát vesszük alapul, akkor 1 kWh energia 12-13 forintból jön ki.

Ha ehhez kedvezményes tarifát is igénybe tudunk venni, akkor bizony akár 7-8 forintra is le tud csökkenni.

 ***

l

 

Ha a fentiek alapján tudsz dönteni, nézd meg a választékot a webáruházunkban:

 

   KLÍMÁK   és  HŐSZIVATTYÚK

 

Vagy gyere el az üzletünkbe:  

BRS KLÍMA és GÁZCENTRUM

Miskolc, Soltész nagy Kálmán u. 161.

l

 Ha konkrét tipus érdekel, itt van néhány:

  MIDEA             DAIKIN                 GREE      LG         POLAR       BOSCH

heat pump

l