foto1
Gazdaságos fűtés - hűtés hőszivattyúval
foto1
Kifinomult műszaki megoldások
foto1
Split- és monoblokk hőszivattyúk
foto1
Megbízható technika
foto1
Komfort, kényelem
Tel: (46) 412-421
brsgazcentrum@gmail.com

Otthon vagyunk fűtésben, hűtésben

A monoblokk rendszerű hőszivattyúknál a levegő-víz hőcserélő és a fűtési keringtető szivattyú  is a kültéri egységben van elhelyezve.

Így a monoblokk hőszivattyú a kültéri egységben termeli meg a fűtéshez szükséges hőenergiát, és a kültéri egység előremenő- és visszatérő fűtési vízcsonkjai közvetlenül az épület fűtésrendszerére csatlakoznak és biztosítják az épület fűtését.

Például:

GREE VERSATI III monoblokk hőszivattyú 8 kW :

gree hőszivattyú

A monoblokkos hőszivattyút fűtésszerelő is telepítheti,

mivel ez egy gyárilag kompakt berendezés, de a gyártó telepítési előírásait be kell tartania.

Az üzembe helyezés más téma a garancia miatt - ez minden esetben a gyártó által betanított és felhatalmazott szakember feladata.

A monoblokkos hőszivattyút esetleges áramszünet esetére az elfagyás veszélye miatt fagyállóval kell feltölteni és egy hőcserélő közbeiktatásával érdemes csatlakoztatni az épület fűtési rendszeréhez. A monoblokkos hőszivattyút a gyártó általában fagyás elleni védelemmel látja el. A kültéri berendezés hosszabb leállás (lehűlés) esetén visszakeringteti a fűtési puffertárolóból a meleg vizet a kültéri egységbe, vagy bekapcsolja a készülékbe gyárilag beépített fűtőpatront.

Épületen belül a fűtési rendszer megfelelő kialakításával lehetőség van a normál fűtési körön túl használati melegvíz tároló beépítésére és felfűtésére is.

 

***

l

 

Split hőszivattyú

A split rendszerű hőszivattyú esetén téli üzemmódban a külső egysége a környezeti levegőt hűti (hőt von el belőle) az összekomprimált meleg gáz pedig a beltéri egységben egy hőcserélőn keresztül puffer tartály (vagy tartályok) vizét melegíti.

Emiatt a közvetlen hőátadás miatt jobb a hatásfoka mint a kültérre telepített monoblokkos hőszivattyúnak - és áramszünet esetén elfagyni sem tud.

( nem kell fagyálló, nincs külön hőcserélővel leválasztott kör, nincs elfagyásveszély, mivel közvetlenül a hűtőgáz kering a kültéri és beltéri egység között.)

 

Hogyan lehet a téli hideg levegőből hőt kivonni?

Fizikából tanultuk, hogy az abszolút nulla fok = 0 Kelvin azaz, -273,15 Celsius fok.

Ennél hidegebb állítólag nincs.

 

Bármi ami ettől melegebb, pl. télen a -10 C fokos levegő,  - ( ami 263 C fokkal melegebb az abszolút nulla foknál ) -  rendkívüli hőenergiával rendelkezik, amit hőszivattyúval ki lehet vonni belőle.

A split rendszerű levegő-víz hőszivattyúk kültéri egysége nagyon hasonlít a split klíma kültéri egységére - a különbségeket most fölösleges lenne ismertetni, nem egyetemi hőtan órán vagyunk (mi voltunk ott eleget)

 

A hőszivattyúk beltéri egysége egy viszonylag nagy méretű "doboz" ( földön álló vagy falra szerelhető)  amiben a gáz-víz hőcserélő található, általában használati melegvíz tároló puffer tartállyal (legalábbis, ilyet érdemes venni) valamint két további csonkon hozzá köthető a ház fűtési rendszere.

A hőszivattyúk alacsony hőmérsékletű fűtővízzel üzemelve a leggazdaságosabbak, emiatt kell padlófűtést alkalmazni, illetve "fancoil"-okat, melyek ránézésre azonosak a szokásos klímák beltéri egységeivel. Az eltérés annyi, hogy ezekben meleg fűtővíz kering, és annak melegét fújja ki egy halk ventillátor.

Egy készülékkel megoldható a fűtés, a használati melegvíz készítés, nyáron pedig a hűtés/klimatizálás és a használati melegvíz készítés.

 

***

l

Szakembereink segítenek a választásban:

Thury Attila  szakértőnk: 06-70- 33 88 55 9

Korpás Péter üzletvezetőnk: 06-70- 33 88 55 2

 

Vagy gyere el az üzletünkbe:  

BRS KLÍMA és GÁZCENTRUM

Miskolc, Soltész Nagy Kálmán u. 161.

 

l

 Ha konkrét tipus érdekel, itt van néhány:

  MIDEA           DAIKIN           GREE      LG      POLAR    BOSCH

 

Hőszivattyú folyamatábra

l